‘The Chosen’: nieuwe filmreeks over Jezus!

Ik weet niet of jullie intussen al gehoord hebben van de nieuwe filmreeks ‘The Chosen’, die gaat over Jezus. Het is de eerste productie over Jezus in het format van een moderne tv-serie in vele seizoenen. Regisseur is Dallas Jenkins, en de studio die het maakt is VidAngel. Ook uniek is dat dit initiatief los staat van Hollywood, en helemaal door crowdfunding gefinancierd wordt (10 miljoen $ voor het eerste seizoen!). Er komen 7 seizoenen van 8 afleveringen, en het eerste seizoen is nu klaar. Je kan het gratis bekijken op de website : https://studios.vidangel.com/the-chosen/player (maar ze vragen wel om donaties voor de volgende producties…).

In augustus was ze reeds bekeken door 51 miljoen kijkers in 180 landen ! Er is ondertiteling, ook in Nederlands (weliswaar van zwakke kwaliteit, maar ik veronderstel dat hier nog aan gewerkt wordt). Een messiaanse rabbijn, een katholieke priester en een evangelische professor zijn betrokken om theologisch en historisch advies te geven.

Mijn persoonlijke indruk ? Ik vind het heel origineel, modern en fris: het is een blije en sympathieke Jezus-figuur, dus niet streng, serieus en superheilig, maar dicht bij de mensen en vol liefde. Hij lacht veel en maakt bijv. grappen, maar het is nergens oneerbiedig, integendeel. Er is veel aandacht voor de historische context (Romeinen, tollenaars, farizeeën, het joodse sociale leven van toen…) en er wordt erg vrij omgesprongen met de verhalen of de chronologie (bijv. met flashbacks), maar zonder dat dat ergens stoort of ‘fout’ is. Het is niet prekerig, dus zeker ook geschikt voor niet-gelovigen. Wat mij betreft een aanrader!

In ieder geval, hier is de trailer : https://www.facebook.com/InsideTheChosen/videos/394069911446815