Artikel over de ‘Evangelicals: from faith to power’ (docuserie op VRT)

Recent zond de VRT de driedelige documentaire ‘Evangelicals: from faith to power’ uit (nog steeds te bekijken op VRT Max).

Ze toont veel beelden van evangelische kerken en leiders uit verschillende landen, en laat veel mensen aan het woord uit diverse groepen: ze is dus goed gedocumenteerd. Positief eraan is dat een sterk groeiende beweging – 700 miljoen aanhangers – eindelijk eens wat media-aandacht krijgt. Maar de bedoeling is niet om de kijker objectief te informeren, maar hem te waarschuwen voor het dreigende gevaar dat evangelicals (in sommige landen althans) de macht willen overnemen: dat ze dus een bedreiging vormen voor de democratie! Uitvoerig komt de ‘alliantie’ tussen (sommige!) evangelicals in de VS en Trump aan bod, ook die met Bolsonaro in Brazilië. Het klopt dat Europese christenen hier kromme tenen van krijgen, maar dat zij daarom over één kam geschoren worden met Amerikaanse lobbygroepen, doet de waarheid geen recht aan. De makers geven een erg eenzijdig en veralgemenend beeld, en verwarren ‘politieke invloed willen uitoefenen’ (wat 100% legitiem en normaal is in een democratie) met ‘de macht willen grijpen’. Jammer. Er zijn heel wat leerrijke stukken in de serie, maar de ondertoon is nogal ‘zuur’ en negatief.

Mijn artikel, een soort evaluatie en correctie hierop, kan je hier lezen in de originele versie. Doorbraak heeft een verkorte versie gepubliceerd. Veel leesplezier.