1 juli 1523: protestantse martelaren op brandstapel: artikels in media

Vandaag is een bijzondere dag: exact 500 jaar geleden (1 juli 1523) werden de eerste twee martelaren van de Reformatie in Europa levend verbrand. Hoewel Luther zijn beweging in Duitsland (Wittenberg) gestart is (1517), zijn de eerste doden vreemd genoeg op de brandstapel beland… op de Grote Markt van Brussel. Hendrik Voes en Jan van Esschen waren augustijner monniken uit Antwerpen die geproefd hadden van de nieuwe vrijheid waarover Luther sprak en die de vuurdood verkozen boven een terugkeer naar de veilige moederkerk. Belangrijk genoeg om dit te herdenken: martelaarschap is tegelijk vreselijk tragisch én heldhaftig.

Vanuit denktank Inspiratio heb ik hierover ook een artikel geschreven. Het oorspronkelijke artikel kan u hier lezen (1320 woorden). Een lichtjes ingekorte versie verscheen op ‘De Wereld Morgen’ (1140 woorden), op de site van Volzin magazine, en een nog aangepaste versie op Doorbraak.be. Ik heb ze hier ook op mijn eigen website gepost.

Voor wie nog dieper in de geschiedenis wil duiken, kan het interessante artikel van Jean Vanhees (dr. in de kerkgeschiedenis, 1988 woorden) lezen of dat van Chris Velleman. Voor wie liever kijkt dan leest: ‘Hulp aan de Verdrukte Kerk’ heeft een zeer mooie videoclip (17’45”) hierover gemaakt die je gratis kan bekijken: https://www.waarheidondervuur.com/. Zeer mooi gedocumenteerd en geregisseerd (Fernando Pauwels) en gepresenteerd (Joas Maria). Echt een aanrader. En je mag dit overal delen.