1 juli 1523: 500 jaar protestantse martelaren in Brussel

Op 1 juli zal herdacht worden dat 500 jaar geleden (1523) de eerste twee martelaren van de Reformatie in Europa gestorven zijn: hoewel Luther zijn beweging in Duitsland (Wittenberg) gestart is (1517), zijn de eerste doden vreemd genoeg op de brandstapel beland… op de Grote Markt van Brussel. Belangrijk genoeg om dit te herdenken: martelaarschap is tegelijk vreselijk tragisch én heldhaftig.

Er zijn verschillende – minstens drie – initiatieven om deze gebeurtenissen te herdenken: door ViaNova, de VPKB en enkele gebedsgroepen uit beide kerken. ‘Hulp aan de Verdrukte Kerk’ heeft, in samenwerking met…, een zeer mooie, goed gedocumenteerde en gepresenteerde videoclip (17’45”) hierover gemaakt die je gratis kan bekijken: https://www.waarheidondervuur.com/. Echt een aanrader. En je mag dit overal delen. Het initiatief van de gezamenlijke gebedsgroepen legt vooral de nadruk op het werken aan verzoening en verdiepen van relaties, door (wederzijdse!) fouten te erkennen en te belijden, en samen te bidden, precies op of rond diezelfde Grote Markt van Brussel.

We hopen deze gebeurtenis ook maximaal in de media te krijgen en hebben vanuit denktank Inspiratio artikels naar de pers gestuurd: hopelijk worden ze ook gepubliceerd. We sturen u in een volgend bericht zeker de links nog door.